Sweet & chrunchy tempeh- Vegansk & glutenfri

Ta mig tillbaka till bali. Söt & knaprig tempeh serveras med sticky rice, behöver jag säga mer?

4 Portion
TILLAGNINGSTID: 30 min

 

 

 

 

Ingredients

  • 500 g tempeh

  • 2 dl jordnötter med skal

  • 3 vitlöksklyftor, skalade och skivade

  • 2 skivor färsk galangal (en typ av ingefära som hittas i asienbutiker)

  • 2 kaffir limeblad

  • 2 msk söt soya sås (ketjap manis)

  • en nypa salt

  • rikligt med smaklös kokosolja att steka i

  • 2 schalottenlökar, skalade och skivade

  • 2 stora röda chili, urkärnade och fint skivade

  • 1 lemongrass, knytes till en knut

  • 2 salam leaves eller indian curry leaves

  • 1 msk kokossocker

  • 2 msk ljus soyasås

  • 3 dl brytbönor, halverade på mitten (blancherade)

  • 4 dl sticky rice

Directions

  • Skiva tempeh i små avlånga strimlor, hetta upp rikligt med kokosolja i en wokpanna och stek tills tempeh är gyllen och krispig ca 3-5 min. Ta av och lägg på ett hushållspapper för att ta bort det mesta av oljan.
  • Stek nu jordnötterna också i rikligt med olja och salt. Stek dem tills e är gyllene. Lägg sedan också dem på en tallrik med hushållspapper.
  • I en msk kokosolja stek nu schalottenlök, vitlök, chili, galangal, lemongrass, salam leaves, kaffir lime tills det luktar gott och de börjat mjukna.
  • Tillsätt tempeh, jordnötter, brytbönor, kokossocker, soya sås, söt soya sås och stek tills såsen täcker all tempeh.
  • Servera gärna med sticky rice och en god sallad