Spicy golden curry grundrecept

Den här goda Curryn kan du använda när du gör grytor, släng ner någon msk i kokosmjölken eller använd som marinad för t.ex. tempeh eller tofu.

GOD, VACKER & NYTTIG!

4 Portion
TILLAGNINGSTID: 40 min

 

 

 

 

Ingredients

  • 350 g Schalottenlök, skalad och skivad

  • 120 g galangal (en typ av ingefära som du hittar i asiat butiker), skalad och skivad

  • 25 g bird eye chilis, fint hackade

  • 100 ml kokosolja

  • 4 st indian curry leaves (en typ av blad som du hittar i asiat/indiska butiker)

  • 1 msk salt

  • 25 g candelnut eller paranöt

  • 190 g vitlök, skalad och hackad

  • 190 g gurkmeja, skalad och hackad

  • 30 g kokos socker

  • 3 st lemongrass, knutna

  • 375 ml vatten

Directions

  • Blanda alla ingredienser förutom curry leaven och lemongrass, oljan och vatten i en matberedare eller sten mortel till en väldigt fin och tjock röra. Mortel blir alltid bäst men tar tid!
  • Hetta upp oljan i en wokpanna på medelhög värme, tillsätt kryddröran, curry leaves, lemongrass och vatten. Låt koka i 1 timme.
  • Låt sedan curryn få svala i 20 min. Förvara i kylen upp till 2 veckor eller frys in till iskuber!
  • För mer recept som du kan tillaga med curryn kolla t.ex. min golden tempeh curry!