Spicy golden curry grundrecept
Den här goda Curryn kan du använda när du gör grytor, släng ner någon msk i kokosmjölken eller använd som marinad för t.ex. tempeh eller tofu.
GOD, VACKER & NYTTIG!
4 Portion
TILLAGNINGSTID: 40 min
Ingredients
350 g Schalottenlök, skalad och skivad
120 g galangal (en typ av ingefära som du hittar i asiat butiker), skalad och skivad
25 g bird eye chilis, fint hackade
100 ml kokosolja
4 st indian curry leaves (en typ av blad som du hittar i asiat/indiska butiker)
1 msk salt
25 g candelnut eller paranöt
190 g vitlök, skalad och hackad
190 g gurkmeja, skalad och hackad
30 g kokos socker
3 st lemongrass, knutna
375 ml vatten
Directions
- Blanda alla ingredienser förutom curry leaven och lemongrass, oljan och vatten i en matberedare eller sten mortel till en väldigt fin och tjock röra. Mortel blir alltid bäst men tar tid!
- Hetta upp oljan i en wokpanna på medelhög värme, tillsätt kryddröran, curry leaves, lemongrass och vatten. Låt koka i 1 timme.
- Låt sedan curryn få svala i 20 min. Förvara i kylen upp till 2 veckor eller frys in till iskuber!
- För mer recept som du kan tillaga med curryn kolla t.ex. min golden tempeh curry!