Glutenfria Dumplings

Glutenfria Dumlings och Glutenfri Gyoza

2 personer

 

Fyllning

  • 100 g fast tofu
  • 50g shiitake eller annan svamp, finhackad
  • Lite salt
  • 1  morotfinriven
  • 1-2 dl finhackad vitkål
  • 2 msk ingefära, riven
  • 2 msk tamari eller glutenfri sova
  • 1 msk sesamolja

Dippsås

  • 1 msk varmt vatten
  • 1 msk honung eller agavesirap
  • 2 msk tamari eller gf soya
  • 2 tsk risvinäger eller annan vinäger
  • 1,5 tsk sesamolja
  • 1 vitlöksklyfta, pressad

Dumplings

  • 160 g (2,3 dl) potatismjöl från @kockenskryddor
  • 30 g (4 msk)  Tapioka mjöl eller tapioka stärkelse, hittas bl.a. i asiatiska affärer eller matbutiker med större sortiment.
  • 0,75 tsk salt
  • 150 g (1,5 dl) kokt vatten
  • 1,5 msk rapsolja
Fyllning
1. Smula ned tofun i en större skål.
2. Värm sesamoljan i en panna och tillsätt den hackade svampen och vitkålen och krydda med lite salt. Överför sedan svampan till skålen med tofu.
3. Blanda i övriga ingredienser i skålen och låt stå åt sidan.
 

Dippsås

1. Blanda alla ingredienserna.
 

Dumplings/ Gyoza

1. Blanda potatismjöl, tapioka och salt i en skål.
2. Tillsätt kokt vatten och rör runt med en gaffel. Tillsätt sedan oljan.
3. Knåda degen med händerna ca 2 min tills det är en jämn fin deg, den ska vara lite ”sticky”.
4. Dela i 24 bitar, ca 13-16 g per bit. Täck med plastfolie så de inte torkar.
5. Rulla en bit till en boll och mellan två plastpåsar kavla ut till en tunn mini pizza ca 10 cm i diameter.
6. Lägg i 0,5 msk av fyllningen och vik ihop.
7. Steama över kokt vatten 1 min och stek därefter i olja om du önskar, då har du istället för en dumpling gjort en gyoza.
8. Servera med dippsåsen.