Semlons
SEMLA/SCONES
Dessa är så nyttiga och goda att du kan äta dem året runt! Precis som vanliga scones är de godast färska, men går bra att frysa in eller förvara i kylen.
Semlons (semle/scones) 4 st små
Ingredienser
1,5 dl glutenfritt havremjöl
0,5 dl rismjöl (eller tapiokamjöl)
2 tsk bakpulver
1 tsk pofiber
1 tsk Eko psyllium
1 krm salt
1 krm kardemumma
2 msk kokosolja (rumstempererad och mjuk)
1.5 dl sojayoghurt eller vanlig yoghurt
Till fyllningen:
8 urkärnade dadlar
1 dl rostad mandel
Servera med:
Vispad grädde
Hallon chiasylt
Så här gör du
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Blanda alla torra ingredienser.
3. Blanda ihop kardemumma och yoghurten. Blanda i kokosolja (se till att den är ordentligt mjuk annars mosa den med en gaffel) och yoghurten. Nyp ihop allt till en smet. Vänd sist försiktigt i bären utan att mosa dem.
4. Forma till fyra små runda semlans och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
5. Grädda mitt i ugnen i 12 minuter.
6. Under tiden mixa ihop dadlar och mandlar till en massa.
Svalna och toppa med mandel/dadelmassan, gärna hallon chiasylt och vispad grädde!
Ingredients u0022tonfiskenu0022
7 dl solroskärnor
o,5 dl färskpressad citronjuice
1 dl vatten
2 dl fin hackad dill
1 dl tamari eller glutenfri soya
1 vitlöksklyfta, pressad
Havssalt u0026 peppar efter behov
1 msk Agavesirap (använder Superfruits ekologiska)
Vatten efter behov
Ingredients CashewMayo
3 dl blötlagda (minst 2 h) cashewnötter och sedan avsköljda (använder Superfruits ekologiska)
1 dl vatten
3 msk äppelcidervinäger
1 dl rapsolja
1 tsk citronjuice
1 msk Agavesirap (använder Superfruits ekologiska)
Havssalt och svartpeppar
Directions
- Mixa alla ingredienserna till u0022tonfisk röranu0022 i en kraftig matberedare tills det har blivit en i konsistens likt tonfisk på burk. Du kan behöva tillsätta en del vatten. Häll upp i en skål.
- Mixa sendan alla ingredienserna till cashew mayon i en kraftig matberedare tills det har blivit en i konsistens likt en mayo.
- Blanda mayo och röran ordentligt!