Semlons

SEMLA/SCONES

Dessa är så nyttiga och goda att du kan äta dem året runt! Precis som vanliga scones är de godast färska, men går bra att frysa in eller förvara i kylen.⁠

Semlons (semle/scones) 4 st små⁠

Ingredienser⁠
1,5 dl glutenfritt havremjöl⁠
0,5 dl rismjöl (eller tapiokamjöl)⁠
2 tsk bakpulver⁠
1 tsk pofiber⁠
1 tsk Eko psyllium ⁠
1 krm salt⁠
1 krm kardemumma⁠
2 msk kokosolja (rumstempererad och mjuk)⁠
1.5 dl sojayoghurt eller vanlig yoghurt⁠

Till fyllningen:⁠
8 urkärnade dadlar⁠
1 dl rostad mandel⁠

Servera med:⁠

Vispad grädde ⁠
Hallon chiasylt⁠

Så här gör du ⁠

1. Sätt ugnen på 225°.⁠
2. Blanda alla torra ingredienser.⁠
3. Blanda ihop kardemumma och yoghurten. Blanda i kokosolja (se till att den är ordentligt mjuk annars mosa den med en gaffel) och yoghurten. Nyp ihop allt till en smet. Vänd sist försiktigt i bären utan att mosa dem.⁠
4. Forma till fyra små runda semlans och lägg på en plåt med bakplåtspapper.⁠
5. Grädda mitt i ugnen i 12 minuter.⁠
6. Under tiden mixa ihop dadlar och mandlar till en massa.⁠

Svalna och toppa med mandel/dadelmassan, gärna hallon chiasylt och vispad grädde! ⁠

 

 

 

 

 

 

Ingredients u0022tonfiskenu0022

  • 7 dl solroskärnor

  • o,5 dl färskpressad citronjuice

  • 1 dl vatten

  • 2 dl fin hackad dill

  • 1 dl tamari eller glutenfri soya

  • 1 vitlöksklyfta, pressad

  • Havssalt u0026 peppar efter behov

  • 1 msk Agavesirap (använder Superfruits ekologiska)

  • Vatten efter behov

Ingredients CashewMayo

  • 3 dl blötlagda (minst 2 h) cashewnötter och sedan avsköljda (använder Superfruits ekologiska)

  • 1 dl vatten

  • 3 msk äppelcidervinäger

  • 1 dl rapsolja

  • 1 tsk citronjuice

  • 1 msk Agavesirap (använder Superfruits ekologiska)

  • Havssalt och svartpeppar

Directions

  • Mixa alla ingredienserna till u0022tonfisk röranu0022 i en kraftig matberedare tills det har blivit en i konsistens likt tonfisk på burk. Du kan behöva tillsätta en del vatten. Häll upp i en skål.
  • Mixa sendan alla ingredienserna till cashew mayon i en kraftig matberedare tills det har blivit en i konsistens likt en mayo.
  • Blanda mayo och röran ordentligt!