Knaprigare och nyttigare Äppelsmulpaj
(GF/V/NÖTFRI)
4 port
800 g äpple, urkärnade och delade i mindre båtar
1 tsk kanel @kockenskryddor
1 krm havssalt
Smultäcke
2 dl gf havregryn
1 dl helt bovete, blötlagda över natten och avsköljda (alternativt 1 dl grovhackade mandlar)
8 färska urkärnade dadlar
1- 2 msk rapsolja
0,5 tsk vaniljpulver
0,75 tsk salt
1. Sätt ugnen på 225 grader
2. Dela, kärna ur och skär äpplena i bitar. Blanda med kanel och salt i en ugnsform och ställ in i ugnen 10-15 min.
3. Smultäcke: Kärna ur dadlarna. Mixa gf havregryn, vaniljpulver, dadlar och olja till en deg. På slutet lägg i bovete(eller mandlar) och kör bara snabbt i mixern så att det blandas om och inte finfördelas för mycket.
4. Ta ut äpplena ur ugnen och strö över smulet.
5. Grädda mitt i ugnen i 15–20 minuter, tills pajen fått en gyllene färg och är knaprig.
Servera omgående eller förvara i kylskåpet.