Glutenfri äppelpaj

Glutenfri knaprig och nyttigare äppelpaj

Knaprigare och nyttigare Äppelsmulpaj
(GF/V/NÖTFRI)
4 port
 
800 g äpple, urkärnade och delade i mindre båtar
1 tsk kanel @kockenskryddor
1 krm havssalt
 
Smultäcke
2 dl gf havregryn 
1 dl helt bovete, blötlagda över natten och avsköljda (alternativt 1 dl grovhackade mandlar)
8 färska urkärnade dadlar
1- 2  msk rapsolja 
0,5  tsk vaniljpulver
0,75 tsk salt
 
1. Sätt ugnen på 225 grader 
 
2. Dela, kärna ur och skär äpplena i bitar. Blanda med kanel och salt i en ugnsform och ställ in i ugnen 10-15 min.
 
3. Smultäcke: Kärna ur dadlarna. Mixa gf havregryn, vaniljpulver, dadlar och olja till en deg. På slutet lägg i bovete(eller mandlar) och kör bara snabbt i mixern så att det blandas om och inte finfördelas för mycket.
 
4. Ta ut äpplena ur ugnen och strö över smulet.
 
5. Grädda mitt i ugnen i 15–20 minuter, tills pajen fått en gyllene färg och är knaprig.
 
Servera omgående eller förvara i kylskåpet.